Voedingsconsulent voor blijvend afvallen in gemeente Roerdalen

Ben je op zoek naar leuke tips of wil je meer informatie over verschillende onderwerpen? Laat je inspireren door de diverse blogs.

RECENTE BLOGS

Groenten gezond? Zeker weten!

Groenten eten is goed voor de gezondheid en dat we gezond moeten eten klinkt niemand vreemd in de oren. De laatste tijd is er veel te doen rondom vitamines en immuniteit. Met name vitamine C staat bekend om haar werking als antioxidant en ondersteuner van onze natuurlijke afweer.

Er zitten heel veel voordelen aan het eten van groenten. Ze bevatten weinig calorieën en leveren belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen en voedingsvezels. Deze voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking. Groenten geven veel voordelen voor de gezondheid en hangen samen met een lager risico op chronische ziekten. En natuurlijk zijn groenten samen met fruit de belangrijkste bron van Vitamine C. De hoeveelheid voedingsstoffen verschillen erg tussen de verschillende groentesoorten. Het eten van verschillende soorten is de beste manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen

We eten gemiddeld 131 gram groenten per dag. Het advies is om minimaal 250 gram per dag te eten. Je kunt je porties makkelijk spreiden over de dag. Zo’n 83% eten we tijdens de avondmaaltijd en 11% tijdens de lunch.

De bereidingswijze heeft invloed op hoeveel voedingsstoffen het lichaam eruit opneemt. Voedingstoffen worden gemakkelijker door het lichaam opgenomen uit gekookte of bereide groenten. Wissel daarom verschillende bereidingswijze en rauwkost af. Groenten verliest tussen de 20% en 50% van de vitamines bij het koken. Bij stomen blijft er meer smaak en de meeste vitamines behouden. Het is aan te raden groenten uit blik of pot kort te verwarmen totdat het water kookt. Kook diepgevroren groenten met weinig water volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

De 10 groentes met de meeste vitamine c:

  1.  Spruitjes; 150 mg per 100 gram
  2.  Boerenkool; 100 mg per 100 gram
  3.  Paprika; 71 mg per 100 gram
  4.  Rode kool; 60 mg per 100 gram
  5.  Tuinkers; 50 mg per 100 gram
  6.  Broccoli; 47 mg per 100 gram
  7.  Spitskool; 36 mg per 100 gram
  8.  Raapstelen; 35 mg per 100 gram
  9.  Snijbiet; 35 mg per 100 gram
  10.  Groene kool; 30 mg per 100 gram

Er zijn zoveel heerlijke groenten en groenten recepten. Zonder twijfel leveren ze een belangrijke bijdrage aan je gezonde levensstijl!